English
Bemutatkozás Szolgáltatásaink Ajánlott területek Áraink Cikkek Linkek Kapcsolat


A "beltéri levegő" konferencia tapasztalatai.

Február közepén tartottuk a "Beltéri levegőminőség egészségügyi vonatkozásai" című konferenciát, ennek néhány értékes tapasztalatáról szeretnék beszámolni.

Eredetileg csak egy zártkörű szakmai beszélgetést terveztünk a műszaki tudományok meghívott képviselőivel arról, hogy miként tehetnénk hatékonyabbá az azonos területen, de egymással alig érintkező egészségügyi és a műszaki szakemberek munkáját. Azonban a témát övező nagy érdeklődés minket, a szervezőket is meglepett, így nyilvánossá tettük a programot. Több, mint 800 meghívó ment ki szakmai fórumokon, szervezetek hírlevelein keresztül (1). Közel kétszáz résztvevő jelentkezett; főként az egészségügy területéről volt nagy az érdeklődés (1. ábra). Az összejövetelen megemlékezést tartottunk Dr. Novák Ervin Károly tiszteletére, aki a beltéri levegőbiológa egyik legnagyobb tudósa volt hazánkban.

1. ábra: a konferencia résztvevőinek szakterület szerinti megoszlása


A visszajelzések szerint a konferencia nagyon sikeres volt. Az előadásokra neves professzorokat, nemzetközi hírű szakembereket kértünk fel (2). Széles körű áttekintést kaptunk a beteg épületekben tapasztalható tünetek hátterében álló megbetegedések klinikai, járványügyi és épületgépészeti okaira (szellőzőberendezések, hőkomfort), az egészséges beltéri környezet műszaki követelményeire, az egészségkárosodást okozó anyagok (penészgombák, baktériumok, atkák, kémiai légszennyezők) kivizsgálásának lehetőségeire. A résztvevők kérésére az előadásokat az ÁNTSz Intranet hálózatára is feltettük (az Interneten való megjelenítéshez nem mindegyik előadó járult hozzá).

Általános tapasztalat volt, hogy az ÁNTSz-es szakemberek nagyon örülnének, ha az általuk folytatott ellenőrzési eljárások (pl. kórházak, uszodák, stb. szennyezett szellőző-berendezéseinek ellenőrzése) során műszaki szakemberektől szakmai segítséget kapnának. Ennek folytatásaként javasolták egy " Beteg épület" fórum létrehozását, ahol az egészségügyi szakemberek, az ÁNTSz felügyelői, és a lakosság kapcsolatba léphetne a műszaki szakértőkkel, kivitelező cégekkel. Itt nem csak szakmai konzultációra nyílna lehetőség, hanem arra is, hogy a problémás eseteket bejelentsék, és megoldást kínáljanak az olyan (meglehetősen gyakori) helyzetekre, mikor a beteg épületek kárvallottjai (bérlők, beosztottak, stb.) magukban vívják a szélmalomharcot azokkal szemben, akik semmibe veszik az egészséges környezet iránti jogukat. Az ÁNTSz felügyelők hozzászólásaiból fény derült egy gyakran tapasztalható, veszélyes hanyagságra: a régen épített szellőzőrendszerek üzemeltetői a rendszeres tisztítás/karbantartás követelménye alól könnyen kisiklanak. A helyzetet általában súlyosbítja, hogy az üzemeltetőt/ tulajdonost/ munkáltatót sokszor szinte lehetetlen együttműködésre bírni. Jelenleg ezt az akadályt a legnehezebb áttörni. Mikor nincs más mód, az ügyet jogi útra lehet terelni. Mint kiderült, ennek a lehetőségei sem az egészségügyi, sem a műszaki szakemberek számára nem világosak, azonban a hozzászólásokból kiderült, hogy a múlt évtől már van egy erre szakosodott igazságügyi szakértő, aki az ilyen esetekben a jogi eljárás megkezdésében és lefolytatásában is szívesen segít.

A konferencia alatt cégek is kiállították termékeiket: levegő-mintavevőket (Biotest Hungária Kft., Lab-intern Kft, Merck Kft.), levegőtisztító és légtechnikai berendezéseket (AIRBEST SRO, DAIKIN McQuay Kft, Pap Légtechnika Kft, SCHAKO Kft.), takarítóeszközt (SpecialClean Room Kft.). A Pap Légtechnika Kft. robotszondával felvett, megrázó felvételeken mutatta be, hogy a tisztítatlan szellőzőberendezések belseje milyen állapotban van. A szünetekben a szponzorok a Varda Magyarország Kft. szervezésében állófogadást adtak. Értesüléseink szerint számos résztvevő, műszaki és egészségügyi szakember, valamint cég között jött létre kapcsolat, együttműködés.


E napon újabb tudományos bizonyítékok hangzottak el a beltéri levegőminőség egészségre gyakorolt komoly hatásairól. A szakmai körökben elismert bizonyítékok ellenére nem egyszer az tapasztalható, hogy még ma is sokan vannak, akik csak legyintenek mikor egy beteg épületben tartózkodó ismerősük, beosztottjuk vagy betegük panaszkodik. A helyzetet pedig egészen addig nem veszik komolyan, míg műszeres vizsgálatokkal ki nem mutatják az épületben található kórokozót. Az összejövetel sikerének az a legfőbb üzenete számomra, hogy bár Magyarországon (a legtöbb fejlett országgal ellentétben) a beltéri levegő egészségi kockázatairól alig tud valamit az átlagember, mégis hatalmas az érdeklődés iránta. Munkatársaimmal együtt úgy érzem, hogy az eredetileg kitűzött cél, a szakterületek közötti párbeszéd teljesült, de sok még a tennivaló, mire a "beltéri egészségtudatosság" társadalmi szinten is megjelenik.

Ez úton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek a konferencia megszervezésében, meghirdetésében (1), továbbá a felkért előadóknak (2) és a szponzoroknak (3).

Dr. Magyar Donát

Hivatkozások:

(1) A konferencia meghirdetésében segítséget nyújtó szervezetek: Országos Környezetegészségügyi Intézet, Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet, Országos Epidemiológiai Központ, Épületgépész Mérnök Online Szaklap, Magyar Tüdőgyógyász Társaság hírlevele, az ÁNTSz hivatalos honlapja és Intranet hálózata (Országos Tisztifőorvosi Hivatal), Budapesti Műszaki Egyetem, Greenfo, Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség, Hűtő- Klíma- és Légtechnikai szaklap, BIOTEST hírlevél, SCHAKO hírlevél, Magyar Asztma Nővérek Országos Egyesülete, Egészségvédők Szövetsége, Poranalítikai hírlevél.

(2) Az előadók és szerzőtársaik (az elhangzott előadások sorrendjében): Prof. Dr. Nékám Kristóf (Budai Irgalmasrendi Kórház), Prof .Dr. Bánhidi László, Dr. Kajtár László, Dr. Szánthó Zoltán (BME), Dr. Magyar Zoltán (PTE), Dr. Rudnai Péter, Dr. Vaskövi Éva, Barna Zsófia, Dr. Kádár Mihály, Szax Anita (OKI), Dr. Bognár Csaba, Dr. Zala Judit (OEK), Dr. Magyar Donát (OKI), Dr. Dobolyi Csaba, Sebők Flóra (SZIE)
(3) Szponzorok, kiállítók: AIRBEST SRO, http://kolegabi.hu/airbest/; Biotest Hungaria Kft., http://www.biotest.hu; DAIKIN McQuay Kft, www.daikin-mcquay.hu; Lab-intern Kft., www.labintern.hu; Merck Kft, http://www.merck.hu/uj/; Pap Légtechnika Kft, http://www.paplegtechnika.hu; SCHAKO Kft., http://www.schako.hu;
SpecialClean Room Kft., http://tisztaszoba.hu/.

 

 

2021.01.17.
A globalizáció hatása az allergén gombákra

                                      bővebben


2018. június 14.
Tavaszból a nyárba- tanácsok az allergiásoknak.

                                      bővebben


2018. március 9.
A jó levegőminőség alapvető munkavállalói érdek.

                                      bővebben


2017. december 23.
Allergia karácsonyra.

                                      bővebben


2017. december 1.
A háztartási vizes berendezésekben előforduló gombák egészségügyi vonatkozásai.

                                      bővebben


2017. július 3.
A hazai háztartásokban üzemelő mosógépek penészedése.

                                      bővebben


2016. október 20.
A fekete penészgombák körüli tévhitek.

                                      bővebben


2015. november 20.
A védekezés lehetőségei a poratkák ellen

                                      bővebben


2015. augusztus 8.
Ellenség a falak előtt: a Parietaria

                                      bővebben


2014. augusztus 8.
Modern épületek és a penész

                                      bővebben


2013. december 09.
Egy olvasói levél

                                      bővebben


2012. november 7.
Rontja a levegőt a mosott ruha

                                      bővebben


2012. július 31.
Háború a lakásban

                                      bővebben


2012. április 24.
Parlagfű bejelentés

                                      bővebben


2011. december 20.
A fan-coil penész

                                      bővebben


2011.május. 27.
Múmiák mikrobiológiai vizsgálata

                                          (videó)                                       2011.április. 05.

Tavaszi nagytakarítás

                                      bővebben


2011.január. 11.
A rejtett penész

                                      bővebben


2010.augusztus. 01.
A Wellness irodaház átvizsgálása

                                      bővebben2010.július.31.

Fővárosi bérházak aerobiológiai vizsgálata- A Magyar Higiénikusok Társasága által kitüntetett előadás összefoglalója

                                      bővebben


2010.július.17.
A falgyom

                                      bővebben


2010.június.10.
Árvíz utáni penészmentesítés vészforgatókönyv

                                      bővebben


2010.április.21.
Házipor, gomba és baktérium a lakásban - helyszínelés hírességeknél.
Megtekinthető az RTL Klub Fókusz 2010 22-i adásában:

                                      bővebben


2010.április.05.
Húsvéti allergia

                                      bővebben


2010.február.28.
A "beltéri levegő" konferencia tapasztalatai

                                      bővebben


2010.február.23.
Rejtett penész az irodában (esettanulmány)

                                      bővebben


2009.november.29.
Mire figyeljenek az allergiások a H1N1 influenza járvány idején?

                                      bővebben


2009.október.22.
Veszélyes-e a fekete penész?

                                      bővebben


2009. június.7.
A Parlagfű + más allergén gyömnövények kézikönyve,
aktuális jogszabályokkal

                                      bővebben


2009. május.31.
Allergia és allergének a belső légtérben. Asztma és Allergia AMEGA 15(3):36-38 (Magyar D)

                                      bővebben